03

De stad verlichten

De openbare verlichting … cruciaal voor meer veiligheid en om ervoor te zorgen dat de weggebruikers zich makkelijker kunnen oriënteren, maar ook belangrijk voor een mooiere en gezelligere stad.

De openbare verlichting is een belangrijke verantwoordelijkheid die ons bijzonder ter harte gaat. We zetten onze inspanningen verder om de performantie van de openbare verlichting te verbeteren op energie- en op esthetisch vlak. Daartoe werkten wij nauw samen met lichtexperts en met de gemeenten.

Dimming

Sinds dit jaar zijn alle nieuwe lampen voorzien van een elektronisch inschakelsysteem (of ballast). Zo zal de lichtintensiteit van de lamp afgesteld kunnen worden zodra het gecentraliseerd sturingssysteem geïnstalleerd zal zijn(Intelligent Street Lighting of ISL). Tot die tijd zullen we overal een voorgeprogrammeerde dimmer plaatsen waar dat mogelijk is, los van het toekomstige ISL-systeem. Door ’s nachts de lichtstroom te verlagen, verbruikt de openbare verlichting minder energie en is er minder lichthinder.

Sibelga 2016 Jaarverslag
Sibelga 2016 Jaarverslag De stad verlichten

Wit licht wordt de norm

Langzamerhand worden witte lampen de standaard in het Brusselse gewest. Die zijn visueel efficiënter, verspreiden een aangenamer licht en zijn beter aangepast voor zwakke weggebruikers. Steeds meer gemeenten (op dit moment zijn dat er 8) vragen ons bij een systematisch onderhoud dit type lampen te installeren. Ook bij nieuwe installaties gaat de voorkeur uit naar witte lampen. Daardoor tellen we sinds 2015 meer witte dan gele lampen. Tegenwoordig maken de witte lampen meer dan 57% van het park uit.

Het patrimonium tot zijn recht laten komen

Onder leiding van een lichtontwerper werkten onze teams aan de realisatie van een meerjarig lichtplan voor de gemeente Jette. Daarin werd onder meer de ondergrondse doorgang aangepakt die het gemeenteplein met het station verbindt. Verder voerden we ook tests uit om te achterhalen welke belichting het patrimonium van het recent heraangelegde Kardinaal Mercierplein het best tot zijn recht laat komen. Daarnaast troffen we ook voorbereidingen voor het belichten van onder andere het Koning Boudewijnplein in Sint-Agatha-Berchem en het Payfaplein in Watermaal-Bosvoorde.

Sibelga 2016 Jaarverslag

Verlichten met respect voor de fauna

In het Rood-Klooster installeerden onze teams een specifieke verlichting om de vleermuizen in deze Natura 2000-zone niet te storen. Het licht dat verspreid wordt, heeft geen witte, maar een rood-zachtroze schijn. De ledtoestellen zijn uitgerust met een dimmer en worden vanop afstand bediend. In 2017 zal die techniek worden toegepast in een andere zone van hetzelfde type, aan de kant van Watermaal-Bosvoorde.

Sibelga 2016 Jaarverslag
Sibelga 2016 Jaarverslag
Sibelga 2016 Jaarverslag De stad verlichten

Meer verlichtingstoestellen, lager verbruik

Om de zwakke weggebruikers meer licht te geven, wordt de straatverlichting al enkele jaren lager geplaatst dan vroeger, maar met minder krachtige verlichtingstoestellen. De verlichtingstoestellen staan ook vaker aan beide kanten van de weg. Wat het aantal verlichtingstoestellen betreft, noteren we dan weer een lichte maar gestage toename sinds 2007. En toch slaagt Sibelga er, ondanks die toename, in om het energieverbruik van het park in de hand te houden. Dat is enerzijds te wijten aan het programma voor het weghalen van energieverslindende lampen ( en meer in het bijzonder de hogedrukkwikdamplampen) en anderzijds door die te vervangen door de meest efficiënte technologieën.

Aantal verlichtingstoestellen

Totaal verbruik (Mwh)